Recept za rješavanje problema kod opadanja kose

Razlozi opadanja kose: Kosa opada zbog raznih faktora genetike, bolesti, loše ishrane, frizura koje su jako stegnute, pretjeranog tretiranja kose farbama, hemikalijama, peglanjem, figarom, fenom, stres, hormonskog poremećaja, lijekova, trudnoće, anemije, nedostatka vitamina B, padom imuniteta, u vrijeme prehlada i gripa, izloženost suncu, pušenje, alkohola… Svakodnevno dolazi i do gubitka dlaka, u prosjeku trideset do sto, vijek trajanja dlake je od tri do pet godina svako opadanje kose preko toga je prekomjerno. Razlozi opadanja kose mogu biti razni. Ukoliko kosa opada u vremenskom periodu oko tri mjeseca i isključe se navedeni faktori obično nije pokazatelj većih oboljenja ako kosa opada duže od tri mjeseca preporučuje se potražiti pomoć doktora jer onda su mogući pokazatelji ozbiljnih bolesti. Opadanje kose i zavisi od tipa kose. Razliku se tri tipa kose srednja, oštra i fina kosa. Tip kose zavisi od genetike, starosti, rase. Loš korijen kose kao i opadanje kose zavisi od tipa kose. Korijen ravne kose okružuje jednak broj stanica keratina oko folikula dok kod kovrdžave kose keratin je neravnomjerno rasprostranjen oko folikula.

Savjeti protiv opadanja kose: Kosu treba njegovati, pravilno se hraniti posebno ishrana treba da bude bogata voćem i povrćem, paradajz, mrkva, masline kao i mesom i ribom, hrana bogata željezom, poslije pranja kosu treba dobro izaprati, preporučuje se i jednom do dva puta sedmično nanositi maslinovo ulje ili kamilicu na kosu, izbjegavajte sušenjem fenom, ako već sušite udaljite ga od glave, hidrirajte tijelo.

O kosi: Dlaka se sastoji od korijena (lat. radix pili), prošireni dio (lat. bulbus pili), stabljika (lat. scapus seu corpus pili) i vrh (lat. apex pili). Stabljika dlake se sastoji od moždine (lat. medulla substantia medullaris), smještena je u sredini i ne mora biti cijelom dužinom dlake, različitog je oblika, sastoji se od ćelija, zraka koji se kod starijih osoba nalazi u većim količinama, zatim od kore (lat. cortex pili substantia corticalis) , ona je obavijena oko moždine, sastoji se od ćelija koje čine čvrstu strukturu, tu se nalazi i melanin koji sa zrakom određuje boju i od kutikule (lat. cuticula) ona se sastoji od desetak keratiziranih stanica koje podsjećaju izgledom na crijep na krovu kuće. Korijen se nalazi ispod kože, širi i deblji na kraju, korteks, kutikula, ljuskice, preko korijena se dlaka hrani i spojena je sa živcima, on luči loj koji održava kosu, i dlake koja je iznad kože. Preko korijena ide mreža krvnih žila preko koje dolaze hranjive tvari koje omogućavaju receptorne androgene koji su odgovorni za stvaranje novih vlasi, tu se nalazi i melanocit koji stvara melanin kose. Dlake su rožaste tvorevine kože, uz koštanu srž dlake su najbrže rastuće tkivo u organizmu, sastoji se od proteina 85% od toga je 25% keratina, od pigmenta melanina, vode koje je skoro 30%, lipida 1 – 3%, minerala.

Rješenja: Ako Vas muči  kosa koja opada, ne pomažu Vam hemijski preparati ili ne želite da ih koristite, radije ste osobe koje vole alternativna, prirodna rješenja za probleme, preporučujemo Vam sve navedene čajeva:

 

Recept za rješavanje problema kod opadanja kose 1:

  • 5 velikih (supenih) kašika isjeckane paprike
  • 5 velikih (supenih) kašika isjeckanih šišarica hmelja

Sastojak sjediniti u 1 l prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata. Procjediti i mazati kosu u trajanju od trideset minuta svaki drugi dan, prije toga kosu prati sapunom, postupak raditi tokom petnaest dana. Preporučuje se koristiti sve navedene recepte.

 

Recept za rješavanje problema kod opadanja kose 2:

  • 5 velikih (supenih) kašika isjeckanog lista čička
  • 5 velikih (supenih) kašika isjeckanog lista koprive

Sastojak sjediniti u 800 ml prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata. Procjediti i mazati kosu u trajanju od trideset minuta svaki drugi dan, prije toga kosu prati sapunom, postupak raditi tokom petnaest dana. Preporučuje se koristiti sve navedene recepte.

 

Recept za rješavanje problema kod opadanja kose 3:

Sokom iz stabla breze, kojeg čuvati u zatvorenoj flaši, mazati dva puta u toku dana u trajanju od pet minuta područja na kojima se ne nalazi kosa, postupak raditi oko mjesec dana. Preporučuje se koristiti sve navedene recepte.

 

Recept za rješavanje problema kod opadanja kose 4:

Losion:

  • 4 velike (supene) kašike isjeckanog lista koprive
  • 4 velike (supene) kašike isjeckanog cvijeta kamilice

Sastojak sjediniti u 1 l prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata. Procjediti i oprati kosu.

Češnjevima bijelog luka, mazati nekoliko puta u toku dana, svaki drugi dan, postupak raditi oko mjesec dana, svaki treći dan prati kosu sapunom, jednom sedmično prati je losionom. Preporučuje se koristiti sve navedene recepte.

 

Recept za rješavanje problema kod opadanja kose 5:

  • 15 velikih (supenih) kašika isjeckanog lista koprive
  • 5 velikih (supenih) kašika isjeckanog cvijeta kamilice

Koprivu dodati u 1.200 ml  prethodno proključale vode i ostaviti da stoji oko dva sata, zatim ga zagrijati, dodati kamilicu i ostaviti da stoji dva sata, dodati oko 300 ml vinskog sirćeta od crnog vina. Mazati kosu i korijen svaki drugi dan u trajanju od pola sata i svaki treći dan oprati kosu kamilicom, svaki sedmi dan oprati je sapunom.

 

 

 

Comments are closed.