Recept za rješavanje problema kod masne kose praćene seborejom

Kosa se nalazi na glavi i pokriva njen najveći dio, skupina dlaka koja je istovjetna dlakama u bradi ili brkovima, različita od dlaka u trepavicama i obrvama. Dlaka se sastoji od korijena (lat. radix pili), prošireni dio (lat. bulbus pili), stabljika (lat. scapus seu corpus pili) i vrh (lat. apex pili). Korijen se nalazi ispod kože, širi i deblji na kraju, korteks, kutikula, ljuskice, preko korijena se dlaka hrani i spojena je sa živcima, on luči loj koji održava kosu, i dlake koja je iznad kože. Preko korijena ide mreža krvnih žila preko koje dolaze hranjive tvari koje omogućavaju receptorne androgene koji su odgovorni za stvaranje novih vlasi, tu se nalazi i melanocit koji stvara melanin kose. Stabljika dlake se sastoji od moždine (lat. medulla substantia medullaris), smještena je u sredini i ne mora biti cijelom dužinom dlake, različitog je oblika, sastoji se od ćelija, zraka koji se kod starijih osoba nalazi u većim količinama, zatim od kore (lat. cortex pili substantia corticalis) , ona je obavijena oko moždine, sastoji se od ćelija koje čine čvrstu strukturu, tu se nalazi i melanin koji sa zrakom određuje boju i od kutikule (lat. cuticula) ona se sastoji od desetak keratiziranih stanica koje podsjećaju izgledom na crijep na krovu kuće. Dlake su rožaste tvorevine kože, uz koštanu srž dlake su najbrže rastuće tkivo u organizmu, sastoji se od proteina 85% od toga je 25% keratina, od pigmenta melanina, vode koje je skoro 30%, lipida 1 – 3%, minerala. Kosa svakodnevno raste u prosjeku jednu trećinu milimetra, kosa brže raste u proljeće i ljeto, sporije u jesen i zimu, takođe brže raste preko dana nego po noći dok spavamo. Svakodnevno dolazi i do gubitka dlaka, u prosjeku trideset do sto, vijek trajanja dlake je od tri do pet godina, vijek trajanja dlaka u trepavicama i obrvama je nekoliko mjeseci. Kosa je jako elastična, rasteže se više od 30% prije nego što dođe do pucanja, skoro je pa neuništiva klimom, vremenom, hemikalijama, tretmanima…. Funkcija kose je sprečavanje gubitka toplote, osjetljivost i estetska funkcija. Kosa kod muškaraca je grublja nego kod žena. Prirodno plavi ljudi imaju u prosjeku više kose, imaju 1460.000 folikula dlake, dok crnokosi imaju oko 110.000 folikula, smeđokosi oko 100.000, crvenokosi najmanje, oko 86.000. Za zdravu, jaku i sjajnu kosa preporučuje se ishrana bogatom željezom, bakrom i cinkom.

Seboreja je upala kože gdje žlijezde lojnice luče prekomjernu količinu znoja, do nje dolazi zbog stresa, hrane koja je začinjena, ljuta alkohola… Žarišta bolesti su ovalnog crvenog oblika, obično na glavi koja se mogu spajati i dalje širiti. Ako Vam ne pomažu hemijski preparati ili ne želite da ih koristite, radije ste osobe koje vole alternativna, prirodna rješenja za probleme, preporučujemo Vam neke od navedenih čajeva:

 

Recept za rješavanje problema kod masne kose praćene seborejom 1:

  • 5 velikih (supenih) kašika isjeckanog lista dragoljube
  • 5 velikih (supenih) kašika isjeckanog lista breze
  • 5 velikih (supenih) kašika isjeckanog lista koprive
  • 4 velike (supene) kašike isjeckanog cvijeta kamilice

Sastojke sjediniti u 1.500 l prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata, zatim ga zagrijati, dodati kamilicu i ostaviti da stoji dva sata, procjediti dodati oko 400 ml vinskog sirćeta od crnog vina. Mazati kosu i korijen kose svaki dan u trajanju od deset minuta tokom dvadeset dana, preporučuje se i mazanje kose poslije terapije uljem od ricinusa koje ne treba koristiti duže od od šest dana, ne preporučuje se prati kosu često, svakih pet dana.

 

Recept za rješavanje problema kod masne kose praćene seborejom 2:

  • 5 velikih (supenih) kašika isjeckanog lista koprive
  • 5 velikih (supenih) kašika isjeckanog cvijeta kamilice
  • 5 velikih (supenih) kašika isjeckanog lista čička

Sastojke sjediniti u 1.500 l prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata, procjediti dodati oko 300 ml vinskog sirćeta od crnog vina. Mazati kosu i korijen kose svaki dan u trajanju od deset minuta tokom dvadeset dana, preporučuje se i mazanje kose poslije terapije uljem od ricinusa koje ne treba koristiti duže od od šest dana, ne preporučuje se prati kosu često, svakih pet dana.

Comments are closed.