Kihanje

Nos (lat. nasus) nalazi se na licu, svakodnevni govor odnosi se na ispupčenje na licu, spoljašnji nos. Nos se sastoji od nosne šupljine u kojoj se nalaze nosnice (lat. nares) i hoane (lat. choanae), tu se nalaze dva odjeljka (lat. septum nasi) to su lijeva i desna nosnica između kojih se nalazi granični zid, pored toga u nosu se još nalazi septum koji se sastoji od kožnog dijela (lat. pars mambranacea), koštanog dijela (lat. pars ossea) i hrskavičnog dijela (lat. pas cartilagiena), i vanjski nos (lat. nasus extremus) sastoji se od korijena (lat. radix nasi), vrha (lat. apex nasi) i hrabati (lat. dorsum nasi) i nosnih krila (lat. alae nasi), zrak ulazi kroz vanjski nos kojeg omeđuju nosna krila, podloga vanjskog nosa se sastoji od hrskavice i skeleta, hrskavica nos se sastoji od triangularne hrskavice (lat. cartilago nasi lateralis), smještena je sa obje strane septalne hrskavice, zavijene parne hrskavice (lat. cartilago alaris major) nalaze se u vrhu nosa, hrskavične pločice (lat. cartilagines alares minores) nalaze se sa parnim hrskavicama i mali hrskavični prutići (lat. cartilagines nasals accesoriae). Gruba podjela nosa ide na široki, uski i srednji nos. Nos služi kao dišni put, sudjeluje u tvorbi glasa, središte je čula mirisa. Ljudski nos može da zapamti preko 50. 000 različitih mirisa, jedna od funkcija nosa je i kihanje, kada kihnemo taj zrak može da dosegne brzinu i do 150 km/h, funkcija mirisa je osjetljivija skoro 10. 000 puta više od osjećaja ukusa, zanimljiva je činjenica da ako mirišemo desnom nosnicom miris je ugodniji, ako mirišemo lijevom nosnicom miris je precizniji…

Simptomi kihanja su curenje nosa, peckanje, crvenilo, suzenje očiju, nosa i grla… Uzroci mogu biti razni, alergija, prehlada… Može se pojavljivati više puta u toku godine. Ako Vam smeta u normalnom funkcionisanju, često Vas muči, preporučujemo sljedeće recepte:

 

Kihanje 1:

  • 1 veliku (supnu) kašiku isjeckanog cvijeta i lista dobričice
  • 1 veliku (supnu) kašiku isjeckanog lista oraha
  • 1 veliku (supnu) kašiku isjeckanog lista žalfije

Sastojke sjediniti sa 600 ml prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata, procjediti i uvlačiti u nos više puta u toku dana tokom tri dana.

 

Kihanje 2:

  • 2 velike (supne) kašike isjeckanog cvijeta i lista dobričice
  • 1 veliku (supnu) kašiku isjeckanog lista žalfije

Sastojke sjediniti sa 500 ml prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata, procjediti i uvlačiti u nos više puta u toku dana tokom tri dana.

 

Kihanje 3:

  • 3 velike (supne) kašike nastruganog hrena
  • 2 velike (supne) kašike nastrugane crne rotkve

Sastojke sjediniti sa 300 ml vinskog sirćeta i ostaviti da stoji pet dana uz mućkanje više puta dnevno, procjediti i nanositi u nos tokom tri dana.

 

Kihanje 4:

Sastojak jesti tri puta dnevno uz obroke tokom tri dana.

 

Kihanje 5:

Sastojak jesti tri puta dnevno uz obroke tokom tri dana, umivati vrat i prsa običnom vodom svako jutro.

 

Kihanje 6:

Sastojak stavljati u nos tri puta dnevno tokom tri dana.

Comments are closed.