Kihanje kod beba

Nos (lat. nasus) nalazi se na licu, svakodnevni govor odnosi se na ispupčenje na licu, spoljašnji nos. Nos se sastoji od nosne šupljine u kojoj se nalaze nosnice (lat. nares) i hoane (lat. choanae), tu se nalaze dva odjeljka (lat. septum nasi) to su lijeva i desna nosnica između kojih se nalazi granični zid, pored toga u nosu se još nalazi septum koji se sastoji od kožnog dijela (lat. pars mambranacea), koštanog dijela (lat. pars ossea) i hrskavičnog dijela (lat. pas cartilagiena), i vanjski nos (lat. nasus extremus) sastoji se od korijena (lat. radix nasi), vrha (lat. apex nasi) i hrabati (lat. dorsum nasi) i nosnih krila (lat. alae nasi), zrak ulazi kroz vanjski nos kojeg omeđuju nosna krila, podloga vanjskog nosa se sastoji od hrskavice i skeleta, hrskavica nos se sastoji od triangularne hrskavice (lat. cartilago nasi lateralis), smještena je sa obje strane septalne hrskavice, zavijene parne hrskavice (lat. cartilago alaris major) nalaze se u vrhu nosa, hrskavične pločice (lat. cartilagines alares minores) nalaze se sa parnim hrskavicama i mali hrskavični prutići (lat. cartilagines nasals accesoriae). Gruba podjela nosa ide na široki, uski i srednji nos. Nos služi kao dišni put, sudjeluje u tvorbi glasa, središte je čula mirisa. Ljudski nos može da zapamti preko 50. 000 različitih mirisa, jedna od funkcija nosa je i kihanje, kada kihnemo taj zrak može da dosegne brzinu i do 150 km/h, funkcija mirisa je osjetljivija skoro 10. 000 puta više od osjećaja ukusa, zanimljiva je činjenica da ako mirišemo desnom nosnicom miris je ugodniji, ako mirišemo lijevom nosnicom miris je precizniji…

Kihanje smatra se da nastaje ili ekološki ili higijenski, ekološki se odnosi na izlaganje alergenima (prljavština, životinje, hrana, okoliš…), higijensko se odnosi na (prekomjernu upotrebu antibiotika, lijekova, ne dopuštanje organizmu da sam ojača…). Kihanje može da bude perenijalno, prisutno tokom cijele godine, osoba je izložena alergenima (prašina, grinje, odjeća, životinje…) može biti sezonsko, javlja se u određenom dijelu godinu obično u vrijeme cvjetanja biljki (trava, korov, pelud…). Simptomi kihanja su začepljen nos, kihanje, sekret iz nosa ili osjećaj suhoće u nosu, moguće suzenje očiju, peckanje, svrab, crvenilo nosa i očiju, peckanje grla… Simptomi su slični kao i kod prehlade. Ne postoji konkretan lijek u liječenju kihanja.

Kihanje kod beba je jako česta pojava posebno kod novorođenčadi i jako malih beba. Nije razlog za brigu bebe na taj način izbacuju sekret iz nosa i olakšavaju sebi disanje, nos im još nije prohodan, uzak je zato prolazak zraka može da bude glasan i da se čuju čudni zvukovi, bebama je nužno da nos bude čist jer na taj način one dišu dok sisaju. Ukoliko je jedina tegoba kihanje nema razloga za brigu možete ukapati malo fiziolškog rastvora da pročisti bebi nosić ako ni to ne pomaže posavjetujte  se.

Comments are closed.