Recept za rješavanje problema kod peruti

Razlozi peruti: Perut muči mnoge ljude, razlozi su razni, suha kosa koja se peruta, kosa koja se ne pere često, preosjetljivost na preparate koji se koriste, pretjerana izloženost toploti, loša ishrana, lojne žlijezde koje su začepljne, gljivice na glavi…

Savjeti kako se riješiti peruti: Kod osoba koje imaju problema sa peruti preporučuje se češće pranje kose kao i neposredno nakon pranja sušenje kose fenom jer vlažna kosa pospješuje razmnožavanje gljivica koje su mogući uzroci peruti. Mogu se koristiti i kao pomoć u pranju i sirće, kopriva i žalfija, možete kosu mazati bijelim lukom i maslinovim uljem.

O kosi: Kosa se nalazi na glavi i pokriva njen najveći dio, skupina dlaka koja je istovjetna dlakama u bradi ili brkovima, različita od dlaka u trepavicama i obrvama. Dlaka se sastoji od korijena (lat. radix pili), prošireni dio (lat. bulbus pili), stabljika (lat. scapus seu corpus pili) i vrh (lat. apex pili). Korijen se nalazi ispod kože, širi i deblji na kraju, korteks, kutikula, ljuskice, preko korijena se dlaka hrani i spojena je sa živcima, on luči loj koji održava kosu, i dlake koja je iznad kože. Preko korijena ide mreža krvnih žila preko koje dolaze hranjive tvari koje omogućavaju receptorne androgene koji su odgovorni za stvaranje novih vlasi, tu se nalazi i melanocit koji stvara melanin kose. Stabljika dlake se sastoji od moždine (lat. medulla substantia medullaris), smještena je u sredini i ne mora biti cijelom dužinom dlake, različitog je oblika, sastoji se od ćelija, zraka koji se kod starijih osoba nalazi u većim količinama, zatim od kore (lat. cortex pili substantia corticalis) , ona je obavijena oko moždine, sastoji se od ćelija koje čine čvrstu strukturu, tu se nalazi i melanin koji sa zrakom određuje boju i od kutikule (lat. cuticula) ona se sastoji od desetak keratiziranih stanica koje podsjećaju izgledom na crijep na krovu kuće. Dlake su rožaste tvorevine kože, uz koštanu srž dlake su najbrže rastuće tkivo u organizmu, sastoji se od proteina 85% od toga je 25% keratina, od pigmenta melanina, vode koje je skoro 30%, lipida 1 – 3%, minerala. Kosa svakodnevno raste u prosjeku jednu trećinu milimetra, kosa brže raste u proljeće i ljeto, sporije u jesen i zimu, takođe brže raste preko dana nego po noći dok spavamo. Svakodnevno dolazi i do gubitka dlaka, u prosjeku trideset do sto, vijek trajanja dlake je od tri do pet godina, vijek trajanja dlaka u trepavicama i obrvama je nekoliko mjeseci. Kosa je jako elastična, rasteže se više od 30% prije nego što dođe do pucanja, skoro je pa neuništiva klimom, vremenom, hemikalijama, tretmanima…. Funkcija kose je sprečavanje gubitka toplote, osjetljivost i estetska funkcija. Kosa kod muškaraca je grublja nego kod žena. Prirodno plavi ljudi imaju u prosjeku više kose, imaju 1460.000 folikula dlake, dok crnokosi imaju oko 110.000 folikula, smeđokosi oko 100.000, crvenokosi najmanje, oko 86.000. Za zdravu, jaku i sjajnu kosa preporučuje se ishrana bogatom željezom, bakrom i cinkom.

Rješenja: Ako Vas muči  perut, ne pomažu Vam hemijski preparati ili ne želite da ih koristite, radije ste osobe koje vole alternativna, prirodna rješenja za probleme, preporučujemo Vam neke od navedenih čajeva:

 

Losion:

Sastojak sjediniti sa vrućom vodom i kuhati oko sat vremena, mast na vodi skupiti i mazati korijen kose poslije pranja.

 

Recept za rješavanje problema kod peruti 1:

  • 6 velikih (supenih) kašika isjeckanog lista ružmarina
  • 6 velikih (supenih) kašika isjeckanog kore vrbe

Sastojak sjediniti u 2 l prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata. Procjediti i prati kosu dva puta u toku sedam dana. Namazati korijen kose losionom.

 

Recept za rješavanje problema kod peruti 2:

  • 100 grama isjeckanog lista koprive
  • 4 velike (supene) kašike isjeckanog cvijeta kamilice

Sastojak sjediniti u 1 l prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata. Procjediti i dodati oko 300 ml vinskog sirćeta od crnog vina. Svaki drugi dan nanositi na kosu i tjeme u trajanju od pola sata, takođe jednom sedmično oprati kosu kamilicom i koprivom, koristiti i losion.

Comments are closed.