Recept za rješavanje problema kod gljivičnih oboljenja (mikrospora) na glavi

Kosa se nalazi na glavi i pokriva njen najveći dio, skupina dlaka koja je istovjetna dlakama u bradi ili brkovima, različita od dlaka u trepavicama i obrvama. Dlaka se sastoji od korijena (lat. radix pili), prošireni dio (lat. bulbus pili), stabljika (lat. scapus seu corpus pili) i vrh (lat. apex pili). Korijen se nalazi ispod kože, širi i deblji na kraju, korteks, kutikula, ljuskice, preko korijena se dlaka hrani i spojena je sa živcima, on luči loj koji održava kosu, i dlake koja je iznad kože. Preko korijena ide mreža krvnih žila preko koje dolaze hranjive tvari koje omogućavaju receptorne androgene koji su odgovorni za stvaranje novih vlasi, tu se nalazi i melanocit koji stvara melanin kose. Stabljika dlake se sastoji od moždine (lat. medulla substantia medullaris), smještena je u sredini i ne mora biti cijelom dužinom dlake, različitog je oblika, sastoji se od ćelija, zraka koji se kod starijih osoba nalazi u većim količinama, zatim od kore (lat. cortex pili substantia corticalis) , ona je obavijena oko moždine, sastoji se od ćelija koje čine čvrstu strukturu, tu se nalazi i melanin koji sa zrakom određuje boju i od kutikule (lat. cuticula) ona se sastoji od desetak keratiziranih stanica koje podsjećaju izgledom na crijep na krovu kuće. Dlake su rožaste tvorevine kože, uz koštanu srž dlake su najbrže rastuće tkivo u organizmu, sastoji se od proteina 85% od toga je 25% keratina, od pigmenta melanina, vode koje je skoro 30%, lipida 1 – 3%, minerala. Kosa svakodnevno raste u prosjeku jednu trećinu milimetra, kosa brže raste u proljeće i ljeto, sporije u jesen i zimu, takođe brže raste preko dana nego po noći dok spavamo. Svakodnevno dolazi i do gubitka dlaka, u prosjeku trideset do sto, vijek trajanja dlake je od tri do pet godina, vijek trajanja dlaka u trepavicama i obrvama je nekoliko mjeseci. Kosa je jako elastična, rasteže se više od 30% prije nego što dođe do pucanja, skoro je pa neuništiva klimom, vremenom, hemikalijama, tretmanima…. Funkcija kose je sprečavanje gubitka toplote, osjetljivost i estetska funkcija. Kosa kod muškaraca je grublja nego kod žena. Prirodno plavi ljudi imaju u prosjeku više kose, imaju 1460.000 folikula dlake, dok crnokosi imaju oko 110.000 folikula, smeđokosi oko 100.000, crvenokosi najmanje, oko 86.000. Za zdravu, jaku i sjajnu kosa preporučuje se ishrana bogatom željezom, bakrom i cinkom.

Mikrospore su gljivična oboljenja koja su izrazito zarazna. Obično ih prenose životinje, posebno psi i mačke. Prvi simptomi su perut koju prate gnojne rane koje prelaze u kraste. Gljivice se obično nalaze na rožnatim predjelima, dlakama, noktima… Ako Vam ne pomažu hemijski preparati ili ne želite da ih koristite, radije ste osobe koje vole alternativna, prirodna rješenja za probleme, preporučujemo Vam neke od navedenih čajeva:

 

Losion:

  • 5 velikih (supenih) kašika isjeckanog lista i cvijeta medunike
  • 4 velike (supene) kašike isjeckane kore vrbe
  • 3 velike (supene) kašike isjeckanog lista bršljena

Sastojke sjediniti u 1 l mlijeka i kuhati dok ne nastane kaša.

 

Recept za rješavanje problema kod gljivičnih oboljenja (mikrospora) na glavi 1:

  • 3 velike (supene) kašike isjeckanog lista koprive
  • 3 velike (supene) kašike isjeckanog lista breze
  • 3 velike (supene) kašike isjeckanog cvijeta kamilice
  • 3 velike (supene) kašike isjeckanog lista i cvijeta dragoljube

Sastojke sjediniti u 500 ml prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata. Procjediti i nanositi na glavu dva puta u toku dana u trajanju od deset minuta, poslije toga na glavu nanijeti melem kojeg treba držati oko sat vremena na glavi, svako drugo veče prati kosu. Postupak raditi tokom trideset dana.

Comments are closed.