Recept za rješavanje problema kod favusa (kosojeda, kosopasice)

Kosa se nalazi na glavi i pokriva njen najveći dio, skupina dlaka koja je istovjetna dlakama u bradi ili brkovima, različita od dlaka u trepavicama i obrvama. Dlaka se sastoji od korijena (lat. radix pili), prošireni dio (lat. bulbus pili), stabljika (lat. scapus seu corpus pili) i vrh (lat. apex pili). Korijen se nalazi ispod kože, širi i deblji na kraju, korteks, kutikula, ljuskice, preko korijena se dlaka hrani i spojena je sa živcima, on luči loj koji održava kosu, i dlake koja je iznad kože. Preko korijena ide mreža krvnih žila preko koje dolaze hranjive tvari koje omogućavaju receptorne androgene koji su odgovorni za stvaranje novih vlasi, tu se nalazi i melanocit koji stvara melanin kose. Stabljika dlake se sastoji od moždine (lat. medulla substantia medullaris), smještena je u sredini i ne mora biti cijelom dužinom dlake, različitog je oblika, sastoji se od ćelija, zraka koji se kod starijih osoba nalazi u većim količinama, zatim od kore (lat. cortex pili substantia corticalis) , ona je obavijena oko moždine, sastoji se od ćelija koje čine čvrstu strukturu, tu se nalazi i melanin koji sa zrakom određuje boju i od kutikule (lat. cuticula) ona se sastoji od desetak keratiziranih stanica koje podsjećaju izgledom na crijep na krovu kuće. Dlake su rožaste tvorevine kože, uz koštanu srž dlake su najbrže rastuće tkivo u organizmu, sastoji se od proteina 85% od toga je 25% keratina, od pigmenta melanina, vode koje je skoro 30%, lipida 1 – 3%, minerala. Kosa svakodnevno raste u prosjeku jednu trećinu milimetra, kosa brže raste u proljeće i ljeto, sporije u jesen i zimu, takođe brže raste preko dana nego po noći dok spavamo. Svakodnevno dolazi i do gubitka dlaka, u prosjeku trideset do sto, vijek trajanja dlake je od tri do pet godina, vijek trajanja dlaka u trepavicama i obrvama je nekoliko mjeseci. Kosa je jako elastična, rasteže se više od 30% prije nego što dođe do pucanja, skoro je pa neuništiva klimom, vremenom, hemikalijama, tretmanima…. Funkcija kose je sprečavanje gubitka toplote, osjetljivost i estetska funkcija. Kosa kod muškaraca je grublja nego kod žena. Prirodno plavi ljudi imaju u prosjeku više kose, imaju 1460.000 folikula dlake, dok crnokosi imaju oko 110.000 folikula, smeđokosi oko 100.000, crvenokosi najmanje, oko 86.000. Za zdravu, jaku i sjajnu kosa preporučuje se ishrana bogatom željezom, bakrom i cinkom.

Favus, u narodu poznatija kao kosopasica ili kosojed je bolest, gljivično oboljenje koje napada kožu ali pretežno glavu. Prenosi se kapom, odjećom, češljem… Prvi simptomi bolesti su opadanje kose i stvaranje pločica žućkaste boje, koje se javljaju kao ispupčenja, praćena crvenilom. Ako Vam ne pomažu hemijski preparati ili ne želite da ih koristite, radije ste osobe koje vole alternativna, prirodna rješenja za probleme, preporučujemo Vam sve navedene čajeva:

 

Recept za rješavanje problema kod favusa (kosojeda, kosopasice) 1:

 • 100 grama isjeckanog lista koprive
 • 100 grama isjeckanog lista čička
 • 100 grama isjeckanog lista i cvijeta dragoljube
 • 100 grama isjeckanog lista breze

Sastojke sjediniti i cjediti iz njih sok, potrebna je količina od 50 ml, dodati 100 ml maslinovog ulja, zatvoriti i ostaviti da stoji četrdeset dana uz mućkanje više puta dnevno. Nanositi na oboljela mjesta dva puta u toku dana u trajanju od pet minuta. Preporučuje se prije toga dva puta u toku dana oboljela mjesta mazati bijelim lukom u trajanju od pet minuta tokom deset dana, svaki drugi dan kosu prati sapunom, postupak raditi tokom trideset dana.

 

Recept za rješavanje problema kod favusa (kosojeda, kosopasice) 2:

Sastojak sjediniti sa 25 ml salicilne kiselina i 200 ml maslinovog ulja, zatvoriti i ostaviti da stoji četrdeset dana uz mućkanje više puta dnevno. Nanositi na oboljela mjesta jednom u toku dana u trajanju od pet minuta. Preporučuje se prije toga dva puta u toku dana oboljela mjesta mazati bijelim lukom u trajanju od pet minuta tokom deset dana, svaki drugi dan kosu prati sapunom, postupak raditi tokom trideset dana.

 

Recept za rješavanje problema kod favusa (kosojeda, kosopasice) 3:

 • 4 velike (supene) kašike isjeckanog lista breze
 • 4 velike (supene) kašike isjeckanog lista koprive
 • 4 velike (supene) kašike isjeckanog lista čička
 • 4 velike (supene) kašike isjeckanog lista i cvijeta dragoljube

Sastojke sjediniti u 8 dcl prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata procjediti i dodati 300 ml maslinovog ulja, zatvoriti i ostaviti da stoji četrdeset dana uz mućkanje više puta dnevno. Nanositi na oboljela mjesta tri puta u toku dana u trajanju od pet minuta. Preporučuje se prije toga dva puta u toku dana oboljela mjesta mazati bijelim lukom u trajanju od pet minuta tokom deset dana, svaki drugi dan kosu prati sapunom, postupak raditi tokom trideset dana.

 

Recept za rješavanje problema kod favusa (kosojeda, kosopasice) 4:

 • 3 velike (supene) kašike isjeckanog lista i cvijeta medunike
 • 3 velike (supene) kašike isjeckanog bijelog luka
 • 3 velike (supene) kašike isjeckane kore vrbe
 • 2 velike (supene) kašike isjeckanog lista tatule

Sastojke preliti sa 1 l mlijeka i kuhati dok ne nastane kaša. Nanositi na oboljela mjesta jednom u toku dana u trajanju od deset minuta, tokom deset dana. Preporučuje se prije toga dva puta u toku dana oboljela mjesta mazati bijelim lukom u trajanju od pet minuta tokom deset dana, svaki drugi dan kosu prati sapunom, postupak raditi tokom trideset dana.

 

Recept za rješavanje problema kod favusa (kosojeda, kosopasice) 5:

 • 5 velikih (supenih) kašika isjeckanog cvijeta i lista medunike
 • 2 velike (supene) kašike isjeckanog lista bršljena
 • 2 velike (supene) kašike isjeckane kore vrbe

Sastojke preliti sa 1 l mlijeka i kuhati dok ne nastane kaša. Nanositi na oboljela mjesta dva puta u toku dana u trajanju od deset minuta, tokom deset dana. Preporučuje se prije toga dva puta u toku dana oboljela mjesta mazati bijelim lukom u trajanju od pet minuta tokom deset dana, svaki drugi dan kosu prati sapunom, postupak raditi tokom trideset dana i mazanje jodom dva puta u toku dana.

Comments are closed.