Recept za rješavanje problema kod ćelavosti

Razlozi ćelavosti: Ćelavost je nešto što u većini slučajeva pogađa mušku populaciju posebno ako riječ o genetici. Kod žena obično do ćelavosti dolazi u poznim godinama u menopauzi zbog hormonalnog poremećaja. Ćelavost može da bude izazvana raznim faktorima, geni, opaka oboljenja, hemoterapije… do onih bezazlenijih kao što su agresivni tretmani farbanja, raznih hemikalija, svakodnevnih izlaganja raznim frizurama, lakovima, gelovima…

Rješenja kod problema sa ćelavosti: Kod rješavanja problema sa ćelavosti preporučuju se masaža vlasišta. Mnoga istraživanja pokazuju da unos kafe i masiranje kafe na tjeme izaziva rast kose. Obogatite ishranu željezom, voćem i povrćem.

O kosi: Kosa se nalazi na glavi i pokriva njen najveći dio, skupina dlaka koja je istovjetna dlakama u bradi ili brkovima, različita od dlaka u trepavicama i obrvama. Dlaka se sastoji od korijena (lat. radix pili), prošireni dio (lat. bulbus pili), stabljika (lat. scapus seu corpus pili) i vrh (lat. apex pili). Korijen se nalazi ispod kože, širi i deblji na kraju, korteks, kutikula, ljuskice, preko korijena se dlaka hrani i spojena je sa živcima, on luči loj koji održava kosu, i dlake koja je iznad kože. Preko korijena ide mreža krvnih žila preko koje dolaze hranjive tvari koje omogućavaju receptorne androgene koji su odgovorni za stvaranje novih vlasi, tu se nalazi i melanocit koji stvara melanin kose. Stabljika dlake se sastoji od moždine (lat. medulla substantia medullaris), smještena je u sredini i ne mora biti cijelom dužinom dlake, različitog je oblika, sastoji se od ćelija, zraka koji se kod starijih osoba nalazi u većim količinama, zatim od kore (lat. cortex pili substantia corticalis) , ona je obavijena oko moždine, sastoji se od ćelija koje čine čvrstu strukturu, tu se nalazi i melanin koji sa zrakom određuje boju i od kutikule (lat. cuticula) ona se sastoji od desetak keratiziranih stanica koje podsjećaju izgledom na crijep na krovu kuće. Dlake su rožaste tvorevine kože, uz koštanu srž dlake su najbrže rastuće tkivo u organizmu, sastoji se od proteina 85% od toga je 25% keratina, od pigmenta melanina, vode koje je skoro 30%, lipida 1 – 3%, minerala. Kosa svakodnevno raste u prosjeku jednu trećinu milimetra, kosa brže raste u proljeće i ljeto, sporije u jesen i zimu, takođe brže raste preko dana nego po noći dok spavamo. Svakodnevno dolazi i do gubitka dlaka, u prosjeku trideset do sto, vijek trajanja dlake je od tri do pet godina, vijek trajanja dlaka u trepavicama i obrvama je nekoliko mjeseci. Kosa je jako elastična, rasteže se više od 30% prije nego što dođe do pucanja, skoro je pa neuništiva klimom, vremenom, hemikalijama, tretmanima…. Funkcija kose je sprečavanje gubitka toplote, osjetljivost i estetska funkcija. Kosa kod muškaraca je grublja nego kod žena. Prirodno plavi ljudi imaju u prosjeku više kose, imaju 1460.000 folikula dlake, dok crnokosi imaju oko 110.000 folikula, smeđokosi oko 100.000, crvenokosi najmanje, oko 86.000. Za zdravu, jaku i sjajnu kosa preporučuje se ishrana bogatom željezom, bakrom i cinkom.

Rješenja: Ako Vas muči  ćelavost, ne pomažu Vam hemijski preparati ili ne želite da ih koristite, radije ste osobe koje vole alternativna, prirodna rješenja za probleme, preporučujemo Vam neke od navedenih čajeva:

 

Recept za rješavanje problema kod ćelavosti 1:

 • 3 velike (supene) kašike osušenog zdrobljenog lista ružmarina
 • 3 velike (supene) kašike isjeckanog korijena koprive
 • 3 velike (supene) kašike isjeckanog lista bršljena
 • 3 velike (supene) kašike isjeckanog lista žalfije
 • 3 velike (supene) kašike isjeckanog lista oraha
 • 3 velike (supene) kašike isjeckanog lista čička

Sastojak sjediniti u flašu od jednog litra i dodati komovicu, ostaviti da stoji poklopljeno 20 dana uz mućkanje više puta dnevno. Procijeđeno krpom nanositi na glavu svaki dan tri puta u trajanju od deset minuta, svaki četvrti dan oprati kosu sapunom, ispirati je vodom i komovicom. Posupak raditi tokom trideset dana, napraviti pauzu od deset dana zatim opet raditi trideset dana.

 

Recept za rješavanje problema kod ćelavosti 2:

 • 3 velike (supene) kašike isjeckanog lista koprive
 • 3 velike (supene) kašike isjeckanog lista breze
 • 3 velike (supene) kašike isjeckanog lista ružmarina
 • 3 velike (supene) kašike isjeckanog lista i cvijeta dragoljube
 • 3 velike (supene) kašike isjeckanog lista čička
 • 8 velikih (supenih) kašika isjeckanog bijelog luka

Sve sastojke sjediniti u 1 l prethodno proključale vode i ostaviti da stoji oko dva sata. Procijeđen mazati na mjestima gdje nema kose dva puta u toku dana u trajanju od deset minuta, svaki drugi dan, između tih dana kosu prati kamilicom, postupak raditi tokom trideset dana.

 

Recept za rješavanje problema kod ćelavosti 3:

Sastojak očišćen nanositi na glavu nekoliko puta dnevno, svaki drugi dan na predjelima gdje nema kose, između tih dana kosu prati sapunom, postupak raditi tokom trideset dana.

 

Recept za rješavanje problema kod ćelavosti 4:

Sastojke sjediniti u kašu nanositi na glavu svaki drugi dan na predjelima gdje nema kose dva puta u toku dana u trajanju od deset minuta, između tih dana kosu prati kamilicom, postupak raditi tokom trideset dana.

 

Recept za rješavanje problema kod ćelavosti 5:

Sastojak sjediniti u flašu od 500 ml i dodati komovicu, ostaviti da stoji poklopljeno 30 dana uz mućkanje više puta dnevno. Procijeđeno i dodati jednu glavicu bijelog luka, zatvoriti flašu i ostaviti je još 15 dana uz mućkanje više puta dnevno. Procjediti nanositi na glavu svaki drugi dan na predjelima gdje nema kose dva puta u toku dana u trajanju od tri minuta, između tih dana kosu prati koprivom, postupak raditi tokom četrdeset dana.

 

 

Comments are closed.