Zaustavljanje krvarenja iz nosa

Nos (lat. nasus) nalazi se na licu, svakodnevni govor odnosi se na ispupčenje na licu, spoljašnji nos. Nos se sastoji od nosne šupljine u kojoj se nalaze nosnice (lat. nares) i hoane (lat. choanae), tu se nalaze dva odjeljka (lat. septum nasi) to su lijeva i desna nosnica između kojih se nalazi granični zid, pored toga u nosu se još nalazi septum koji se sastoji od kožnog dijela (lat. pars mambranacea), koštanog dijela (lat. pars ossea) i hrskavičnog dijela (lat. pas cartilagiena), i vanjski nos (lat. nasus extremus) sastoji se od korijena (lat. radix nasi), vrha (lat. apex nasi) i hrabati (lat. dorsum nasi) i nosnih krila (lat. alae nasi), zrak ulazi kroz vanjski nos kojeg omeđuju nosna krila, podloga vanjskog nosa se sastoji od hrskavice i skeleta, hrskavica nos se sastoji od triangularne hrskavice (lat. cartilago nasi lateralis), smještena je sa obje strane septalne hrskavice, zavijene parne hrskavice (lat. cartilago alaris major) nalaze se u vrhu nosa, hrskavične pločice (lat. cartilagines alares minores) nalaze se sa parnim hrskavicama i mali hrskavični prutići (lat. cartilagines nasals accesoriae). Gruba podjela nosa ide na široki, uski i srednji nos. Nos služi kao dišni put, sudjeluje u tvorbi glasa, središte je čula mirisa. Ljudski nos može da zapamti preko 50. 000 različitih mirisa, jedna od funkcija nosa je i kihanje, kada kihnemo taj zrak može da dosegne brzinu i do 150 km/h, funkcija mirisa je osjetljivija skoro 10. 000 puta više od osjećaja ukusa, zanimljiva je činjenica da ako mirišemo desnom nosnicom miris je ugodniji, ako mirišemo lijevom nosnicom miris je precizniji…

Mnoge ljude muči krvarenje iz nosa i nemogućnost njegova zaustavljanja. Do krvarenja dolazi zbog raznih faktora, obično u zimu ili proljeće kada su virusne bolesti u zraku, moguće je i zbog nedostatka vitamina, povišenog krvnog pritiska, anemije, bolesti srca, velikog fizičkog napora… ili pak banalnih razloga prehlade, alergije, kopanja nosa, suhog zraka… Obično se pojavljuje kod male djece ili starih ljudi. Ako do krvarenja dolazi često, obilno obratite se doktoru. Nemojte paničiti, palcem i kažiprstom držite nos oko 2 min, smirite se, stavljajte hladne obloge na vrat. Preporučujemo sljedeće recepte:

 

Zaustavljanje krvarenja iz nosa 1:

  • 1 veliku (supenu) kašiku isjeckanog nadzemnog dijela rosomače
  • 1 veliku (supenu) kašiku isjeckanog lista ranjenika
  • 1 veliku (supenu) kašiku isjeckane kore hrasta
  • 1 veliku (supenu) kašiku isjeckanog lista koprive

Sastojke sjediniti sa 500 ml prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata, procjediti natopiti vatu i stavljati u nos par puta u toku dana, ostatak čaja popiti, postupak raditi tokom četiri dana.

 

Zaustavljanje krvarenja iz nosa 2:

  • 2 velike (supene) kašike isjeckanog lista koprive
  • 2 velike (supene) kašike isjeckanog lista kupine

Sastojke sjediniti sa 800 ml prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata, procjediti, zasladiti medom i piti svakih sat vremena po 100 ml, nekoliko puta dnevno stavljati u nos sok od lista koprive, postupak raditi tokom četiri dana.

 

Zaustavljanje krvarenja iz nosa 3:

  • 2 velike (supene) kašike isjeckanog korijena srčenjaka
  • 2 velike (supene) kašike isjeckanog lista rastavića

Sastojke sjediniti sa 800 ml prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata, procjediti natopiti vatu i stavljati u nos često, postupak raditi tokom četiri dana.

Comments are closed.