Začepljen nos

Nos (lat. nasus) nalazi se na licu, svakodnevni govor odnosi se na ispupčenje na licu, spoljašnji nos. Nos se sastoji od nosne šupljine u kojoj se nalaze nosnice (lat. nares) i hoane (lat. choanae), tu se nalaze dva odjeljka (lat. septum nasi) to su lijeva i desna nosnica između kojih se nalazi granični zid, pored toga u nosu se još nalazi septum koji se sastoji od kožnog dijela (lat. pars mambranacea), koštanog dijela (lat. pars ossea) i hrskavičnog dijela (lat. pas cartilagiena), i vanjski nos (lat. nasus extremus) sastoji se od korijena (lat. radix nasi), vrha (lat. apex nasi) i hrabati (lat. dorsum nasi) i nosnih krila (lat. alae nasi), zrak ulazi kroz vanjski nos kojeg omeđuju nosna krila, podloga vanjskog nosa se sastoji od hrskavice i skeleta, hrskavica nos se sastoji od triangularne hrskavice (lat. cartilago nasi lateralis), smještena je sa obje strane septalne hrskavice, zavijene parne hrskavice (lat. cartilago alaris major) nalaze se u vrhu nosa, hrskavične pločice (lat. cartilagines alares minores) nalaze se sa parnim hrskavicama i mali hrskavični prutići (lat. cartilagines nasals accesoriae). Gruba podjela nosa ide na široki, uski i srednji nos. Nos služi kao dišni put, sudjeluje u tvorbi glasa, središte je čula mirisa. Ljudski nos može da zapamti preko 50. 000 različitih mirisa, jedna od funkcija nosa je i kihanje, kada kihnemo taj zrak može da dosegne brzinu i do 150 km/h, funkcija mirisa je osjetljivija skoro 10. 000 puta više od osjećaja ukusa, zanimljiva je činjenica da ako mirišemo desnom nosnicom miris je ugodniji, ako mirišemo lijevom nosnicom miris je precizniji…

Nos se može začepiti zbog mnogih razloga bolesti, alergije, upale sinusa, reakcije na lijekove… Simptomi začepljenog nosa su disanje na usta, hrkanje, nadraženost zbog koje kašljemo, nedostatak kisika, glavobolja, razdražljivost, sekret iz nosa… Preporučujemo sljedeće recepte za prirodno rješenje začepljengo nosa:

 

Začepljen nos 1:

  • 2 velike (supene) kašike isjeckanog cvijeta i lista brđanke

Sastojke sjediniti sa 500 ml prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata, procjediti i natapati pomoću vate nos više puta dnevno tokom dva dana.

 

Začepljen nos 2:

Sastojak samljeti u prah i stavljati manje količine u nos tri puta dnevno tokom dva dana.

 

Začepljen nos 3:

  • 2 velike (supene) kašike isjeckanog cvijeta i lista rastavića
  • 2 velike (supene) kašike isjeckanog cvijeta i lista kantariona

Sastojke sjediniti sa 500 ml prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata, procjediti i ispirati nos više puta dnevno tokom dva dana.

 

Začepljen nos 4:

  • 5 velikih (supenih) kašika isjeckanog svježeg lista žalfije
  • 5 velikih (supenih) kašika isjeckanog svježeg lista i cvijeta dobričice

Sastojke pod presom iscjediti i stavljati u nos više puta dnevno pa malu kašiku tokom dva dana.

Comments are closed.