Trovanje ugljen – monoksidom

Ugljen – monoksid u narodu poznat kao ugljenik, ugljeni dioksid, ugljenikov dioksid… To je gas koji se sastoji od kisika i ugljika, bez ukusa, mirisa, boje. Lakši je od zraka, ne reaguje i ulazi u najveće zagađivače zraka. Ugljen – monoksid nastaje nepotpunom oksidacijom organskih materija. Slabo je rasprostranjen u prirodi, nalazi se u vulkanima, meteorima, uglju… nastaje i u industrij, u laboratorijama. Trovanje ugljen – monoksidom nastaje njegovim udisanjem koje izaziva nedostatak kisika, on se jedini sa crvenim krvim zrncima, izbacuje kisik iz njih. Efekt trovanja je jako brz i dovoljna je sasvim mala količina da bi se čovjek otrovao. Simptomi trovanja zavise od udahnute količine, prvi simptomi su glavobolja, vrtoglavica, malaksalost, gubitak vida, grčevi, ubrzan rad srca, plitko disanje… zatim slijedi koma, otkazivanje moždanih funkcija i smrt. Osobu otrovanu ugljen – monoksidom treba odma iznjeti na prozračno mjesto, davati mu sto postotni kisik ili čak i hiperbaničnu komoru, usljed nedostatka toga ili uz taj sistem liječenja preporučuju se izazivanje povraćanja kod osobe i sljedeći čajevi:

 

Čaj za povraćanje:

  • 2 velike (supene) kašike isjeckanog korijena ljubičice
  • 2 velike (supene) kašike isjeckanog rizoma kopitnjak

Sastojke sjediniti u 500 ml prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata. Procjeđen popiti 200 ml  ukoliko ne dođe do povraćanja popiti ostatak.

 

Trovanje ugljen – monoksidom 1:

čaj za povraćanje, nakon povraćanja piti

  • 2 velike (supene) kašike isjeckanog lista i cvijeta timijan
  • 2 velike (supene) kašike isjeckanog lista i cvijeta zlatnice

Sastojke sjediniti u 500 ml prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata. Procjeđen piti svakih sat vremena po 50 ml, piti tokom tri dana.

 

Trovanje ugljen – monoksidom 2:

čaj za povraćanje, nakon povraćanja piti

  • 2 velike (supene) kašike isjeckanog lista i cvijeta medunike
  • 2 velike (supene) kašike isjeckanog lista strižuše

Sastojke sjediniti u 500 ml prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata. Procjeđen piti svakih sat vremena po 50 ml, piti tokom tri dana.

 

Trovanje ugljen – monoksidom 3:

čaj za povraćanje, nakon povraćanja piti

  • 5 velikih (supenih) kašika isjeckanog lista i cvijeta lobelije

Sastojak sjediniti sa 1 l prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata. Procjeđen piti svakih sat vremena po 50 ml, piti tokom tri dana.

 

Trovanje ugljen – monoksidom 4:

čaj za povraćanje, nakon povraćanja piti

Sastojak sjediniti sa 1 l mlijeka i kuhati oko sat vremena dok ne nastane kaša. Jesti kašu više puta u toku dana, jesti tokom tri dana.

 

Trovanje ugljen – monoksidom 5:

čaj za povraćanje, nakon povraćanja piti

svakih pola sata, četiri puta u toku dana pojesti malu kaščicu samljevene kafe, jesti tokom tri dana.

Comments are closed.