Sakupljanje ljekovitih trava

Sakupljanje ljekovitih trava:

Sakupljane lista i cvijeta:

List i cvijet: najbolje je sakupljati u toplo vrijeme, ne po kiši, poslije kiše ili po rosi već za vrijeme lijepih, sunčanih dana. Ne treba ga skupljati u naseljima, pored puta, industrijama, željeznicama. Najzdravije je na livadama, proplancima, daleko od naselja,. Najbolje  ga je čistiti na mjestu gdje se i skuplja, odbacivanjem neupotrebljivih dijelova, suši se u hladu, na prozračnom, ali temperatura treba da bude jako visoka, preporučuje se izbjegavanje sušenja na suncu, u toku dana treba ga okretati, ne smije se slagati jedno na drugo, listove redati jedan pored drugoga.

Sakupljanje korijenja:

Korijen: najbolje ga je vaditi u proljeće  kod višegodišnjih biljaka može i u jesen. Preporučuje sa da se vadi nakon obilne kiše, kada je zemlja mokra. Korijen je potrebno dobro očistiti, oprati hladnom vodom, isjeći, nanizati na konac, uže i isušiti na visokim temperaturama.

Sakupljanje kore:

Kora: preporučuje se skidanje kore sa jako debelih grana, otprilike debljine ruke. Najbolje u proljeće, a može i u jesen, skida se samo mlada, glatka, zdrava kora, treba paziti da nije sa izbočinama ili  ispucala. Čisti se, pere, zatim siječe na sitne komadiće i  suši u hladovini.

Sakupljanje lukovica, sjemenja i plodova:

Lukovice, sjemenje, plodovi najbolje je brati kad su zreli u potpunosti osim nekih kao što su šljive, drenine, trninje, šipak… kojje je najbolje brati tvrde dok nisu sazreli. Takvi plodovi u sebi posjeduju veću količinu vitamina, mogu duže da stoje. Suše se na hladnoći, na vjetru, na promaji, preporučuje sa da se dobro rašire radi boljeg sušenja. Čuvaju se u kesama sa rupama ili papirnatim vrećama..

Komentari