Priprema, porijeklo, sastav sirupa, rakija, ulja

Sirupi (arap. sharab – piće vino, lat. sirupusslatki napitak) su otopine nastale prilikom ukuhavanja ili raznim drugim načinima od sokova, biljaka, trava, velike količine šećera… Koriste se za liječenje, piće, deserte… Pored vještačkih sirupa imamo i prirodne sirupe kao što su javorov sirup, med… Sirup se pravi neovisno o količini čaja dodaje se 1,5 težinskih jedinica čaja npr. – na 1 l čaja (procjeđen) ide 1,5 kg šećera, kuha se jedan sat…

Rakija (alba. raki, srp. hr. bih. rakija, tur. raki) je žestoko piće nastalo u postupku destilacije fermentiranog voća. Količina alkohola obično se kreće između 30 – 40% dok domaća rakija može da sadrži i 50 – 60% alkohola. U narodu imamo poznatu i brlju rakiju, to je rakija lošeg kvaliteta i rakiju prepečenicu, to je rakija koja je dva puta destilirana i postotak alkohola u njoj često iznosi oko 70%. Rakija važi kao domaće piće Balkanskog poluostrva. Postoji više vrsta,  najpoznatija je šljiva, šljivovica, šljivovača…, zatim je loza, lozovača… i onda slijede rakije od dunje, smokve, marelice, kruške, jabuke… takođe se u rakije često ubacuju i trave, orasi, med, višnje pa tako nastaju i istoimene rakije, travarica, višnjevača, medovača… Za ljekovitu upotrebu rakije u jednu litru rakije staviti 4 – 5 velikih (supenih) kašika ljekovite trave, dodati 8 dcl zejtina (ulja). Ostaviti da stoji 20 dana, mućkati svaki dan par puta, koristiti procijeđenu.

Ulje je tekućina koja se ne miješa sa vodom, spoj nezasićenih masnih kiselina. Dijeli se na masna ulja biljnog ili životinjskog porijekla u koje se ubraja sojino, riblje, laneno ulje, služe za prehranu i kao gradivne stvari… zatim mineralna ulja sastoje se od ugljikovodika to su ulja od uglja i nafte koriste se kao goriva, podmazivanje… i eterična, esencijalna ulja koja nastaju od plodova, sjemenki, cvijeća, služe za dezinfekciju, kozmetiku, aromaterapiju… Za ljekovitu upotrebu ulja u  flašu od jedne litre staviti 8 – 10 velikih (supenih) kašika ljekovite trave i dodati 8 dcl zejtina (ulja). Ostaviti da stoji 30 dana, mućkati svaki dan par puta, koristiti procjeđenu. Pored toga može se i u flašu staviti 8 – 10 velikih (supenih) kašika ljekovite trave i 8 dcl zejtina (ulja), flašu zatvoriti, umotati u krpu i krpu svezati sa konopcem, flašu ubaciti u lonac sa vodom (voda visine flaše), na dno lonca postaviti drvo da flaša ne dodiruje dno, deset sati držati zagrijanu vodu ali da ne ključa, nakon deset sati skinuti lonac i ostaviti da se voda ohladi, ulje procijediti i koristiti.

Komentari