Prirodna rješenja za proširene kapilare na licu

Lice (lat. facies) predstavlja prednji dio glave na kojem se nalaze oči, nos, usta, obrazi, brada, jama iza vilice i duboki predjeli. Koža se nalazi preko lica, najtanja je na kapcima, najdeblja na obrazima. Kod muškaraca iznad i ispod usana, na bradi rastu dlake (brkovi i brada) koje štite od UV zračenja, osipa, sprečavaju prehlade, kašalj, sprečavaju gubitak vlage pa je lice hidrirano i sporije stari. Pored toga na licu se nalaze obrve, one štite oči od znoja ili kiša kao i od stranih tijela kao što je perut, jedna obrva u prosjeku sadrži oko 250 dlaka koje imaju životni vijek od četiri mjeseca, pored obrva na licu se nalaze i trepavice koje takođe štite oči od prašine, sunca, znoja one šalju poruku oku da je neki objekt u blizini na taj način kapak se spušta i čuva oko od povreda, nalazi se oko 150 trepavica na gornjem i na donjem kapku dužine oko 12 milimetara, životni vijek trepavice je oko 42 dana, smatra se da u životnom vijeku čovjeka sve trepavice koje opadnu da se poredaju iznosile bi dužinu oko 30 metara. Lice je bogato krvlju, najviše u predjelima usana i obraza, ispod kože koja pokriva lice nalaze se mimički mišići koji svojim pokretima daju izraz licu. Lice može da bude oštećeno hladnim, vremenom, udarom, toplotom, hemiskim sredstvima, izuzetna prokrvljenost lica brzo liječi rane, takođe može doći do raznih zapaljenja, čireva, osipa, akni, lice je pokazatelj i mnogih bolesti, mogu se i pojaviti bradavice, mladeži, tumori, razna zadebljanja, ispupčenja, otekline, oštećenja… nemojte zanemariti signale posavjetujte se.

U bolesti lica ubrajamo i proširene kapilare, to su vidljivi, prošireni krvni sudovi koji se ispoljavaju tačkasto, zvjezdasto, linearno, ljubičasto, veličine 0,5 – 1 mm. Mogu da se pojave na bilo kojem dijelu tijela, ali najčešće se pojavljuju na licu, oko brade, nosa i na obrazima. Žene u prosjeku četiri puta više boluju od proširenih kapilara. U većini slučajeva oni predstavljaju estetski problem, rijetko kada su pokazatelj bolesti. Do proširenih kapilara dolazi zbog poremećaja hormona, povišenog pritiska, oboljenja vena, izlaganja suncu… Preporučujemo Vam neka prirodna rješenja za proširene kapilare na licu:

 

Prirodna rješenja za proširene kapilare na licu 1:

 • 3 velike (supene) kašike zdrobljenog zrelog ploda kestena
 • 1 veliku (supenu) kašiku zdrobljenog lista koprive

Sastojke sjediniti u 800 ml prethodno proključale vode i ostaviti da stoji oko sat i pol, procjediti, zasladiti medom, piti po 200 ml tri puta dnevno tokom petnaest dana. Preporučuje se i svaki drugi dan stavljati obloge od rakije (komovice) tri puta dnevno u trajanju od 10 min, tokom trideset dana.

 

Prirodna rješenja za proširene kapilare na licu 2:

 • 2 velike (supene) kašike zdrobljenog lista ranjenika
 • 2 velike (supene) kašike zdrobljenog lista koprive
 • 2 velike (supene) kašike zdrobljene kore hrasta

Sastojke sjediniti sa 1, 200 l prethodno proključale vode i ostaviti da stoji oko sat i pol, procjediti, zasladiti medom, piti po 200 ml tri puta dnevno tokom petnaest dana. Preporučuje se i svaki drugi dan stavljati obloge od rakije (komovice) tri puta dnevno u trajanju od 10 min, tokom trideset dana.

 

Prirodna rješenja za proširene kapilare na licu 3:

 • 1 kg izrendane, procjeđene mrkve

Sastojak piti tri puta dnevno prije obroka po 100 ml, tokom petnaest dana. Preporučuje se i svaki drugi dan stavljati obloge od rakije (komovice) tri puta dnevno u trajanju od 10 min, tokom trideset dana.

 

Prirodna rješenja za proširene kapilare na licu 4:

 • 1 veliku (supenu) kašiku zdrobljenog korijena koprive
 • 1 veliku (supenu) kašiku zdrobljenog zrelog ploda kestena
 • 1 veliku (supenu) kašiku zdrobljene kore hrasta
 • 1 veliku (supenu) kašiku zdrobljenog lista maline
 • 1 veliku (supenu) kašiku zdrobljenog lista ranjenika

Sastojke sjediniti u 800 ml prethodno proključale vode i ostaviti da stoji oko sat i pol, procjediti, zasladiti medom, piti po 200 ml tri puta dnevno tokom petnaest dana. Preporučuje se i svaki drugi dan stavljati obloge od rakije (komovice) tri puta dnevno u trajanju od 10 min, tokom trideset dana.

Comments are closed.