Liječenje povratne groznice

Groznica (lat. ferbis) je stanje ljudskog organizma koje se očituje povišenom temperaturom. Smatra se bolešću, ali u većini slučajeva je simptom neke bolesti. Neki od simptoma groznice su visoka temperatura, suha koža, ubrzan rad srca i disanje, ozbiljnija groznica ima i simptome halucinacije… Ljudsko tijelo nastoji da se odbrani od bakterijskih ili virusnih infekcija koje mogu biti od bezopasnih do jako opasnih. Normalna temperatura odraslog čovjeka je 37 C sve preko toga smatra se groznicom.

Povratna groznica (febris rekurens) u narodu poznatija kao povratna vrućina, krpeljna groznica, povratna vrućica… Bolest koja se prenosi krpeljem ili ušima, ugrizom navedenog dolazi do zaraze. Simptomi su kao kod obične groznice uz izraženu glavobolju, povraćanje, osip, krvarenje… Liječi se lijekovima, preporučuje se unos što više tečnosti, supa bogatih povrćem, kupati se, rashlađivati, stavljati obloge i piti  sljedeće čajeve:

 

Liječenje povratne groznice 1:

 • 2 velike (supene) kašike isjeckanog korijena maslačka
 • 2 velike (supene) kašike isjeckanog ploda drijena

Sastojke sjediniti u 500 ml prethodno proključale vode i ostaviti da stoji oko dva sata, procjeđen, zaslađen medom piti svakih sat vremena po 50 ml, tokom šest dana, preporučuje se koristiti više navedenih recepata, stavljati i obloge u trajanju od sat vremena.

 

Liječenje povratne groznice 2:

 • 2 velike (supene) kašike isjeckanog lista i cvijeta podubice
 • 2 velike (supene) kašike isjeckanog cvijeta zove
 • 2 velike (supene) kašike isjeckanog lista i cvijeta kičice

Sastojke sjediniti u 1 l prethodno proključale vode i ostaviti da stoji oko dva sata, procjeđen, zaslađen medom piti u toku dana, tokom šest dana, preporučuje se koristiti više navedenih recepata, stavljati i obloge u trajanju od sat vremena.

 

Liječenje povratne groznice 3:

 • 2 velike (supene) kašike isjeckanog cvijeta i lista hajdučke trave
 • 2 velike (supene) kašike isjeckanog  lista komonike

Sastojke sjediniti u 500 ml prethodno proključalog vina i ostaviti da stoji oko dva sata, procjeđen, zaslađen medom piti svakih sat vremena po 50 ml, tokom tri dana, preporučuje se koristiti više navedenih recepata, stavljati i obloge u trajanju od sat vremena.

 

Liječenje povratne groznice 4:

 • 2 velike (supene) kašike isjeckanog lista i cvijeta pelina
 • 2 velike (supene) kašike isjeckanog cvijeta i lista hajdučke trave

Sastojke sjediniti u 500 ml prethodno proključale vode i ostaviti da stoji oko dva sata, procjeđen, zaslađen medom piti svakih sat vremena po 50 ml, tokom šest dana, preporučuje se koristiti više navedenih recepata, stavljati i obloge u trajanju od sat vremena.

 

Liječenje povratne groznice 5:

 • 2 velike (supene) kašike isjeckane kore drijena
 • 2 velike (supene) kašike isjeckane kore breze
 • 2 velike (supene) kašike isjeckane kore vrbe

Sastojke sjediniti u 500 ml prethodno proključalog vina i ostaviti da stoji oko dva sata, procjeđen, zaslađen medom piti svakih sat vremena po 50 ml, tokom tri dana, preporučuje se koristiti više navedenih recepata, stavljati i obloge u trajanju od sat vremena.

 

Comments are closed.