Liječenje groznice koja dugo traje

Groznica (lat. ferbis) je stanje ljudskog organizma koje se očituje povišenom temperaturom. Smatra se bolešću, ali u većini slučajeva je simptom neke bolesti. Neki od simptoma groznice su visoka temperatura, suha koža, ubrzan rad srca i disanje, ozbiljnija groznica ima i simptome halucinacije… Ljudsko tijelo nastoji da se odbrani od bakterijskih ili virusnih infekcija koje mogu biti od bezopasnih do jako opasnih. Normalna temperatura odraslog čovjeka je 37 C sve preko toga smatra se groznicom. Ne postoji neki određen lijek protiv groznice, preporučuje se unos što više tečnosti, supa bogatih povrćem, kupati se, rashlađivati, stavljati obloge i piti  sljedeće čajeve:

 

Liječenje groznice koja dugo traje 1:

 • 60 grama isjeckanog lista pelina

Sastojak sjediniti sa 1 l vina, zatvoreno držati dvadeset dana uz mućkanje više puta dnevno. Procjeđen piti po 50 ml tri puta u toku dana tokom šest dana, preporučuje se koristiti više navedenih recepata, stavljati i obloge u trajanju od sat vremena.

 

Liječenje groznice koja dugo traje 2:

 • 3 velike (supene) kašike isjeckanog lista  pelina
 • 1 veliku (supenu) kašiku isjeckanog lista nane

Sastojke sjediniti u 500 ml prethodno proključale vode i ostaviti da stoji oko dva sata, procjeđen, zaslađen medom piti svakih sat po 50 ml, tokom šest dana, preporučuje se koristiti više navedenih recepata, stavljati i obloge u trajanju od sat vremena.

 

Liječenje groznice koja dugo traje 3:

 • 3 velike (supene) kašike isjeckanog korijena čička
 • 3 velike (supene) kašike isjeckanog korijena maslačka

Sastojke sjediniti u 500 ml prethodno proključale vode i ostaviti da stoji oko dva sata, procjeđen, zaslađen medom piti svaka dva sata po 100 ml, tokom šest dana, preporučuje se koristiti više navedenih recepata, stavljati i obloge u trajanju od sat vremena.

 

Liječenje groznice koja dugo traje 4:

 • 3 velike (supene) kašike isjeckanog lista i cvijeta podubice
 • 1 veliku (supenu) kašiku isjeckanog lista žalfije

Sastojke sjediniti u 500 ml prethodno proključale vode i ostaviti da stoji oko dva sata, procjeđen, zaslađen medom piti svakih sat po 50 ml, tokom šest dana, preporučuje se koristiti više navedenih recepata, stavljati i obloge u trajanju od sat vremena.

 

Liječenje groznice koja dugo traje 5:

 • 2 velike (supene) kašike isjeckanog lista i cvijeta podubice
 • 1 veliku (supenu) kašiku isjeckanog  lista ružmarina

Sastojke sjediniti u 500 ml prethodno proključalog vina i ostaviti da stoji oko dva sata, procjeđen, zaslađen medom piti svakih sat po 50 ml, tokom šest dana, preporučuje se koristiti više navedenih recepata, stavljati i obloge u trajanju od sat vremena.

 

Liječenje groznice koja dugo traje 6:

 • 3 velike (supene) kašike isjeckanog cvijeta i lista kičice
 • 1 veliku (supenu) kašiku isjeckanog  lista matičnjaka

Sastojke sjediniti u 500 ml prethodno proključale vode i ostaviti da stoji oko dva sata, procjeđen, zaslađen medom piti svaka dva sata po 100 ml, tokom šest dana, preporučuje se koristiti više navedenih recepata, stavljati i obloge u trajanju od sat vremena.

Comments are closed.