Liječenje alkoholizma (odvikavanje, opijanje, mamurluk, psihoze, buncanja)

Alkohol (arap. al – kuhl – prašak za bojenje očnih kapaka). Alkoholizam je bolest od koje boluju osobe koji previše konzumiraju alkoholna pića, imaju izraženu želju za pićem, nisu u mogućnosti da kontrolišu potrebu za pićem, već imaju razvijenu toleranciju prema piću… Teži ovisnici imaju i psihičke poremećaje jer se funkcija mozga kod alkoholičara mijenja. Pored toga alkoholičari imaju i niz fizičkih oboljenja kao što su srčane bolesti, ciroza jetre, bubrežne bolesti… Osnovni sastojak alkohola je etilni alkohol, etanol kojeg u alkoholnim pićima ima u prosjeku 2%, pića koja ne sadrže etanol su bezalkoholna pića. Etanol je prirodni alkohol koji nastaje fermentacijom uz pomoć kvasca iz povrća, voća, žitarica koje u sebi sadrže šećer, vino se pravi od grožđa, rum od šećerne trske, pivo od hmelja, pšenice, ječma, votka od krompira, tekila od agave, viski od kukuruza… Za rješavanje problema kod odvikavanja preporučuju se sljedeći čajevi:

 

Za odvikavanje od alkohola 1:

  • 1 malu kašiku soka od limuna
  • pola male kašike nišadora   (amonijakov hlorid, prašak, služi ko lijek)
  • i malu šolju crne kafe skuhane

Sastojke sjediniti svaki dan u jelo i dodati malo alkohola kojeg osoba najviše voli da konzumira.

 

Za odvikavanje od alkohola 2:

  • 2 velike (supene) kašike isjeckanog lista i cvijeta podubice
  • 2 velike (supene) kašike isjeckanog lista i cvijeta trave ive

Sastojke sjediniti u 500 ml prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata. Procjeđen piti dok je osoba u alkoholisanom stanju, popiti pola pa nakon dva sata popiti još pola.

 

Za odvikavanje od alkohola 3:

  • 2 velike (supene) kašike isjeckanog lista i cvijeta timijana
  • 2 velike (supene) kašike isjeckanog lista i cvijeta vranilovke

Sastojke sjediniti u 500 ml prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata. Procjeđen piti dok je osoba u alkoholisanom stanju, popiti pola pa nakon dva sata popiti još pola.

 

Za odvikavanje od alkohola 4:

  • 5 velikih (supenih) kašika isjeckanog korijena ili cvijeta i lista kopitnjaka

Sastojak sjediniti u 500 ml alkoholnog pića koje osoba voli da pije i ostaviti da stoji 20 dana uz mućkanje više puta dnevno. Procjeđeno pit 50 ml  i tokom četiri dana dodavati u jelo pola male čašice.

Comments are closed.