Liječenje alkoholizma (odvikavanje, opijanje, mamurluk, psihoze, buncanja)

Alkohol (arap. al – kuhl – prašak za bojenje očnih kapaka). Alkoholizam je bolest od koje boluju osobe koji previše konzumiraju alkoholna pića, imaju izraženu želju za pićem, nisu u mogućnosti da kontrolišu potrebu za pićem, već imaju razvijenu toleranciju prema piću… Teži ovisnici imaju i psihičke poremećaje jer se funkcija mozga kod alkoholičara mijenja. Pored toga alkoholičari imaju i niz fizičkih oboljenja kao što su srčane bolesti, ciroza jetre, bubrežne bolesti… Osnovni sastojak alkohola je etilni alkohol, etanol kojeg u alkoholnim pićima ima u prosjeku 2%, pića koja ne sadrže etanol su bezalkoholna pića. Etanol je prirodni alkohol koji nastaje fermentacijom uz pomoć kvasca iz povrća, voća, žitarica koje u sebi sadrže šećer, vino se pravi od grožđa, rum od šećerne trske, pivo od hmelja, pšenice, ječma, votka od krompira, tekila od agave, viski od kukuruza… Za rješavanje problema kod psihoze, drhtanja preporučuju se sljedeći čajevi:

 

Za rješavanje problema kod drhtanja, psihoze 1:

  • 2 velike  (supene) kašike isjeckanog lista imele
  • 2 velike  (supene) kašike isjeckanog lista i cvijeta kičice

Sastojke sjediniti u 800 ml prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata. Procjeđen zasladiti medom, piti po 250 ml sat vremena, tri puta dnevno prije obroka, napraviti pauzu od tri dana zatim ponoviti.

 

Za rješavanje problema kod drhtanja, psihoze 2:

  • 1 veliku (supenu) kašiku isjeckanog lista pelina
  • 2 velike  (supene) kašike isjeckanog lista i cvijeta hajdučke trave

Sastojke sjediniti u 500 ml prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata. Procjeđen piti po 200 ml sat vremena, tri puta dnevno prije obroka, napraviti pauzu od tri dana zatim ponoviti.

Comments are closed.