Trovanje živom

Živa (lat. hydrargyrum, argentum vivum – živo srebro) ili poznatija kao tečno srebro, srebreni bijeli metal, nema reakciju, stabilan je, nalazi se u prirodi, u većini slučajeva kao spoj. Služi u razne svrhe u domaćinstvu, ispiranju zlata, srebra… Nalazi se u tečnom stanju, odličan je provodnik. Spominje se još u davna vremena  u službi lijeka, mada je dolazilo do trovanja. Trovnje živom može da se desi na razne načine pa čak i preko kože. Šteti organima, živčanom sustavu a neki od prvih simptoma trovanja su kašalj, teškoće prilikom disanja, glavobolja, halucinacije, živa direktno utiče na mozak sprečavajući protok krvi do njega… U većini slučajeva trovanja se dešavaju radnicima koji su u neposrednom doticaju sa živom. Uz adekvatno liječenje preporučuju se i sljedeći čajevi:

 

Trovanje živom 1:

  • 3 velike (supene) kašike isjeckanog cvijeta i lista podubice
  • 3 velike (supene) kašike isjeckanog cvijeta i lista kičice

Sastojke sjediniti u 1 l prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata. Procjeđen piti u toku dana. Uz ostale recepte koristiti pet dana.

 

Trovanje živom 2:

  • 5 velikih (supenih) kašika isjeckanog lista pelina

Sastojak sjediniti u 1 l prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata. Procjeđen piti u toku dana. Uz ostale recepte koristiti pet dana.

 

Trovanje živom 3:

  • 5 velikih (supenih) kašika isjeckanog korijena čička

Sastojak sjediniti u 1 l prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata. Procjeđen piti u toku dana. Uz ostale recepte koristiti pet dana.

Comments are closed.