Rudbekija – Echinancea

Echinancea - RudbekijaRudbekija  -Echinancea (lat. Echinacea angustifolia) u narodu još poznata kao rudbekija, indijanski čistač krvi, grčki ježić, pupavica, crvena rudbekija… Strani nazivi engleski – echinencia, francuski – echinencia, njemački – die Sonnenhute, Igelkopfe, slovenski – ehinancea, talijanski – echinancea…

Rudbekija – Echinancea se sastoji od fenilpropanoida, flavonida, glikoprotein, polisaharide, poliacetilena, alkaloide, alkaloidne, kafeinske kiseline, amide, inulina, vitamina C, mineralne materije, eteričnih ulja, palmutinske kiseline. Koriste se stabljika, cvijet, lišće, najviše korijen koji se vadi u jesen. Potiče iz Sjeverne Amerike, smatra se da su je prvi koristili indijanci prvenstveno protiv infekcija, saniranja rana, ujeda zmija, jačanja imuniteta. Na našim područjima pronalazimo je u vrtovima kao ukrasnu biljku. Raste oko 1,5 m u visinu, sa linearnim listovima veličine oko 15 cm, cvijet je kao glavica od tamno do svijetlo ružičaste boje sa sitnim laticama.

Rudbekija kao lijek povećava proizvodnju antitijela i leukocita i zaustavlja infekcije stoga je najbolje uzimati preventivno za obnovu i jačanje imuniteta. U narodnoj medicini ona pomaže kod bržeg zarastanja rana, akni, ekcema, čireva, sporijaze, ozeblina, opeklina, takođe pomaže kod raznih upala dišnih puteva, sinusa i gripa. Koristi se i u liječenju upala mokraćnog mjehura, upala prostate kao i u čišćenju krvotoka. Rudbekija se pokazala i dobra u liječenju gljivičnih oboljenja pogotovo kod žena.

Comments are closed.