Problemi sa crvenilom nosa

Nos (lat. nasus) nalazi se na licu, svakodnevni govor odnosi se na ispupčenje na licu, spoljašnji nos. Nos se sastoji od nosne šupljine u kojoj se nalaze nosnice (lat. nares) i hoane (lat. choanae), tu se nalaze dva odjeljka (lat. septum nasi) to su lijeva i desna nosnica između kojih se nalazi granični zid, pored toga u nosu se još nalazi septum koji se sastoji od kožnog dijela (lat. pars mambranacea), koštanog dijela (lat. pars ossea) i hrskavičnog dijela (lat. pas cartilagiena), i vanjski nos (lat. nasus extremus) sastoji se od korijena (lat. radix nasi), vrha (lat. apex nasi) i hrabati (lat. dorsum nasi) i nosnih krila (lat. alae nasi), zrak ulazi kroz vanjski nos kojeg omeđuju nosna krila, podloga vanjskog nosa se sastoji od hrskavice i skeleta, hrskavica nos se sastoji od triangularne hrskavice (lat. cartilago nasi lateralis), smještena je sa obje strane septalne hrskavice, zavijene parne hrskavice (lat. cartilago alaris major) nalaze se u vrhu nosa, hrskavične pločice (lat. cartilagines alares minores) nalaze se sa parnim hrskavicama i mali hrskavični prutići (lat. cartilagines nasals accesoriae). Gruba podjela nosa ide na široki, uski i srednji nos. Nos služi kao dišni put, sudjeluje u tvorbi glasa, središte je čula mirisa. Ljudski nos može da zapamti preko 50. 000 različitih mirisa, jedna od funkcija nosa je i kihanje, kada kihnemo taj zrak može da dosegne brzinu i do 150 km/h, funkcija mirisa je osjetljivija skoro 10. 000 puta više od osjećaja ukusa, zanimljiva je činjenica da ako mirišemo desnom nosnicom miris je ugodniji, ako mirišemo lijevom nosnicom miris je precizniji…

Crvenilo nosa, rosacea može da zahvati i cijelo lice, ali i samo nos. Izraženije je u hladno vrijeme. Nastaje zbog prekomjerene konzumacije alkohola, sredstava za lice na bazi alkohola, konzumacija začinjene hrane… Ova bolest češće se pojavljuje kod žena, muškarce obično pogađaju teži oblici. U većini slučajeva osobe koje imaju ovaj problem imaju tegobe sa zatvorom, oštećenjem jetre ili smanjenim radom želučane kiseline. Ako Vam ne pomažu lijekovi ili ste pobornik prirodnih rješenja probajte sljedeće recepte:

 

Problemi sa crvenilom nosa 1:

  • 3 velike (supene) kašike isjeckanog lista čička
  • 2 velike (supene) kašike isjeckanog cvijeta i lista podubice

Sastojke pariti na 800 ml kišnice i ostaviti da stoji dva sata, procjediti i stavljati obloge na nos tri puta dnevno u trajanju od petnaest minuta, može se dodati par kapi limuna na obloge. Postupak raditi tokom šest dana, preporučuje se prije spavanja u trajanju od deset minuta držati oblogu od rakije.

 

Problemi sa crvenilom nosa 2:

  • 2 velike (supene) kašike isjeckanog cvijeta i lista kičice
  • 2 velike (supene) kašike isjeckanog cvijeta i lista brđanke

Sastojke sjediniti sa 500 ml vinskog sirćeta, zatvorenu flašu držati na toplom deset dana uz mućkanje više puta dnevno, procjediti i stavljati obloge na nos tri puta dnevno u trajanju od petnaest minuta, može se dodati par kapi limuna na obloge. Postupak raditi tokom šest dana, preporučuje se prije spavanja u trajanju od deset minuta držati oblogu od rakije.

 

Problemi sa crvenilom nosa 3:

  • 3 velike (supene) kašike isjeckanog lista i cvijeta pelina
  • 1 veliku (supenu) kašiku isjeckanog lista koprive

Sastojke sjediniti sa 500 ml prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata, procjediti i stavljati obloge na nos tri puta dnevno u trajanju od petnaest minuta, može se dodati par kapi limuna na obloge. Postupak raditi tokom šest dana, preporučuje se prije spavanja u trajanju od deset minuta držati oblogu od rakije, preporučuje se u nos uvlačiti prije obloga prokuhano mlijeko.

Comments are closed.