Prirodna maska za lice

Lice (lat. facies) predstavlja prednji dio glave na kojem se nalaze oči, nos, usta, obrazi, brada, jama iza vilice i duboki predjeli. Koža se nalazi preko lica, najtanja je na kapcima, najdeblja na obrazima. Kod muškaraca iznad i ispod usana, na bradi rastu dlake (brkovi i brada) koje štite od UV zračenja, osipa, sprečavaju prehlade, kašalj, sprečavaju gubitak vlage pa je lice hidrirano i sporije stari. Pored toga na licu se nalaze obrve, one štite oči od znoja ili kiša kao i od stranih tijela kao što je perut, jedna obrva u prosjeku sadrži oko 250 dlaka koje imaju životni vijek od četiri mjeseca, pored obrva na licu se nalaze i trepavice koje takođe štite oči od prašine, sunca, znoja one šalju poruku oku da je neki objekt u blizini na taj način kapak se spušta i čuva oko od povreda, nalazi se oko 150 trepavica na gornjem i na donjem kapku dužine oko 12 milimetara, životni vijek trepavice je oko 42 dana, smatra se da u životnom vijeku čovjeka sve trepavice koje opadnu da se poredaju iznosile bi dužinu oko 30 metara. Lice je bogato krvlju, najviše u predjelima usana i obraza, ispod kože koja pokriva lice nalaze se mimički mišići koji svojim pokretima daju izraz licu. Lice može da bude oštećeno hladnim, vremenom, udarom, toplotom, hemiskim sredstvima, izuzetna prokrvljenost lica brzo liječi rane, takođe može doći do raznih zapaljenja, čireva, osipa, akni, lice je pokazatelj i mnogih bolesti, mogu se i pojaviti bradavice, mladeži, tumori, razna zadebljanja, ispupčenja, otekline, oštećenja… nemojte zanemariti signale posavjetujte se. Ako želite prirodne maske za lice probajte sljedeće recepte:

 

Maska za lice 1:

  • 1 veliku (supenu) kašiku isjeckanog cvijeta i lista kantariona
  • 1 veliku (supenu) kašiku isjeckanog lista mirođije
  • 1 veliku (supenu) kašiku isjeckanog zrelog ploda komorača

Sastojke sjediniti u 300 ml prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata, procjediti i nanositi na lice dva puta dnevno u trajanju od deset minut, umivati se kamilicom, postupak raditi svaki peti dan.

 

Maska za lice 2:

  • 2 velike (supene) kašike zdrobljenog pivskog kvasca
  • 2 velike (supene) kašike meda

Sastojke pomiješati sa malo vode, umiti se kamilicom, nanijeti melem na lice i mirovati oko pola sata bez mimike lice, opet se umiti kamilicom, postupak raditi svaki četvrti dan.

 

Maska za lice 3:

  • jednu šaku mekinja

Sastojak prokuhati u 500 m l vode i nanositi na lice zatim mazati melemom od:

  • 1 veliku (supenu) kašiku soka od limuna
  • 2 velike (supene) kašike bjelanca od jaja

Sastojke izmješati i nanositi na lice i mirovati oko pola sata bez mimike lice, umiti se kamilicom, postupak raditi svaki peti dan.

 

Maska za lice 4:

  • 2 dcl kiselog mlijeka
  • 1 veliku (supenu) kašiku isjeckanog lista peršina

Sastojke spojiti i ostaviti da stoji oko pola sata, oprati lice sapunom i vodom koja je stajala zatim nanjeti masku na lice, i mirovati oko pola sata bez mimike lice, umiti se vodom koja je odstajala, postupak raditi svaki peti dan.

Comments are closed.