Polipi u nosu

Nos (lat. nasus) nalazi se na licu, svakodnevni govor odnosi se na ispupčenje na licu, spoljašnji nos. Nos se sastoji od nosne šupljine u kojoj se nalaze nosnice (lat. nares) i hoane (lat. choanae), tu se nalaze dva odjeljka (lat. septum nasi) to su lijeva i desna nosnica između kojih se nalazi granični zid, pored toga u nosu se još nalazi septum koji se sastoji od kožnog dijela (lat. pars mambranacea), koštanog dijela (lat. pars ossea) i hrskavičnog dijela (lat. pas cartilagiena), i vanjski nos (lat. nasus extremus) sastoji se od korijena (lat. radix nasi), vrha (lat. apex nasi) i hrabati (lat. dorsum nasi) i nosnih krila (lat. alae nasi), zrak ulazi kroz vanjski nos kojeg omeđuju nosna krila, podloga vanjskog nosa se sastoji od hrskavice i skeleta, hrskavica nos se sastoji od triangularne hrskavice (lat. cartilago nasi lateralis), smještena je sa obje strane septalne hrskavice, zavijene parne hrskavice (lat. cartilago alaris major) nalaze se u vrhu nosa, hrskavične pločice (lat. cartilagines alares minores) nalaze se sa parnim hrskavicama i mali hrskavični prutići (lat. cartilagines nasals accesoriae). Gruba podjela nosa ide na široki, uski i srednji nos. Nos služi kao dišni put, sudjeluje u tvorbi glasa, središte je čula mirisa. Ljudski nos može da zapamti preko 50. 000 različitih mirisa, jedna od funkcija nosa je i kihanje, kada kihnemo taj zrak može da dosegne brzinu i do 150 km/h, funkcija mirisa je osjetljivija skoro 10. 000 puta više od osjećaja ukusa, zanimljiva je činjenica da ako mirišemo desnom nosnicom miris je ugodniji, ako mirišemo lijevom nosnicom miris je precizniji…

U bolesti nosa ubrajamo i polipe u nosu, to su mekane bijele izrasline čij nastanak nije tačno utvrđen, mogući uzroci su alergijske reakcije, posljedica infekcije sinusa, posljedica astme, posljedica hronične iritacije sluznice nosa… Bolest obično zahvata starije ljude ali moguće je da se pojavi u bilo kojoj životnoj dobi. Simptomi polipa u nosu su glavobolja, začepljen nos, sekret iz nosa, gubitak čula mirisa… Preporučujemo sljedeće recepte kod problema sa polipima u nosu:

 

Polipi u nosu 1:

  • 2 velike (supene) kašike isjeckanog rizoma kostrike
  • 2 velike (supene) kašike isjeckanog lista masline
  • 2 velike (supene) kašike isjeckanog rizoma jagorčevine

Sastojke sjediniti sa 500 ml prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata, procjediti, zasladiti medom, namakati tampon i držati ga više puta dnevno u nosu u trajanju od pet minuta, poslije toga istom tekućinom ispirati nos, tokom deset dana, preporučuje se tri puta dnevno držati noge u toploj vodi u trajanju od pola sata.

 

Polipi u nosu 2:

  • 4 velike (supene) kašike isjeckanog lista rastavića
  • 1 veliku (supenu) kašiku isjeckanog cvijeta gloga

Sastojke sjediniti sa 800 ml prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata, procjediti, zasladiti medom od bagrema, namakati tampon i držati ga više puta dnevno u nosu u trajanju od pet minuta, poslije toga istom tekućinom ispirati nos, tokom deset dana, preporučuje se tri puta dnevno držati noge u toploj vodi u trajanju od pola sata.

 

Polipi u nosu 3:

  • 4 velike (supene) kašike isjeckanog lista ili korijena dimnjače
  • 1 veliku (supenu) kašiku isjeckanog cvijeta divljeg kestena

Sastojke sjediniti sa 800 ml prethodno proključale vode i ostaviti da stoji dva sata, procjediti, zasladiti medom, namakati tampon i držati ga više puta dnevno u nosu u trajanju od pet minuta, poslije toga istom tekućinom ispirati nos, tokom deset dana, preporučuje se tri puta dnevno držati noge u toploj vodi u trajanju od pola sata.

Comments are closed.