Cvjetni, polenov prah

Cvjetni, polenov prah su sitna zrnca nevidljiva okom. Pčele ga skupljaju radi preživljavanja zime i koriste ga kao minerale, vitamine, masti dok se medom hrane. Polen je muško sjeme biljke u kojem se nalaze gentske osobine određene porodice biljaka. Mnogi polen smatraju kao eliksir mladosti, kao čudotvornu hranu jer smatra se da čovjek više od godinu dana može da živi samo na polenu i vodi. Polen se čuva na tamnom i hladnom mjestu.

Upotreba : Najbolje ga je koristiti svaki drugi dan na prazan želudac u omjeru mala kašičica sa kašikom meda i 100 grama vode. Posebno je važno za doručak koristiti jučerašnju vodu jer inače polenova zrnca tj. njihovi sastojci dolaze u krv za 5 minuta i stolica bude redovna ukoliko se koristi ujutro svježa voda ona bi dospjela u krv za 30 minuta i stolica bi bila tvrda, za ručak i večeru može svježa voda.

Sastoji se od hranjivih i ljekovitih materija. Svako zrnce sadrži: ugljene hidrate (glikozu, fruktozu, rafinozu, saharozu, škrob, dekstrin, polenin, peptozin, celulozu), azotnu materiju (peptona, amino – kiselina, globulin), fermente (saharoze, katalze, amilaze, kozimaze, fosfataze, lipaze, invertaze, tripsina, pepsina), masti (masno ulje, viscin, lecin, holesterol), mineralne materije.

Najviše ga ima kod hrasta, bora, bresta (preko 60 miliona polenovih zrnaca), u resi kukurzne cvati, za vrijeme cvjetanja u kukurznoj perjanici (50 miliona polenovih zrnaca), u resi breze (6 miliona polenovih zrnaca), u resi leske (4 miliona polenova zrnca), u cvijetu jabuke (100.000 polenovih zrnaca). Najbolji polen je u saću meda za vrijeme varenja meda. 

Najbolji način za korist cvjetnog, polenovog praha je:

100 grama meda, 1dcl vode, mlake izmješati da se med otopi, dodati 700 grama polenovog praha i mješati dok se sve ne sjedini, u staklenoj posudi dobro zatvoriti i ostaviti 6 dana na toplom, zatim skinuti poklopac i preliti sa smjesom od  voska i parafina koji se ne osjete na naftu, koji su otopljeni i poklopiti običnim poklopcem, upotrebljavati  dio toga i dio meda 3x dnevno.

Komentari