Aronija

AronijaAronija (lat. aronia melanocarpa) u narodu još poznata kao sibirska aronija, crnoplodna aronija, sibirska borovnica, crna indijanska bobica, indijanski grašak… Strani nazivi engleski – chokeberrry, francuski – cerisier de virgine,cerisier , cerisier sauvage, caupulin, njemački – die Apfelbeeren, slovenski – aronia, talijanski – aronia…

Aronija je grm koji raste od jedan do šest metara, stepen otpornosti joj je izuzetno visok, može da podnese temperature čak do – 47C po tome je i dobila naziv sibirska aronija, ali i zbog činjenice da je prvo iz Sjeverne Amerike došla u Sibir pa tek onda na naše područje. Indijanci su prvi prepoznali njena mnogobrojna ljekovita svojstva. Danas se smatra najjačim, dosada poznatim antioksidansom. Može se pronaći u močvarama, kao i u vlažnim šumama. Grm aronije je jednostavan, listovi naizmjenični, cvjetovi mali, oprašuju ih vjetar i pčele. Plodovi aronije mogu da se jedu odmah sa grma, ali se više konzumira obrađena aronija. Vrste aronije su crnoplodna takozvana sibirska aronija (lat. Aronia melanocarpa) na našim područjima je najviše zastupljena, raste oko jedan metar u visinu sa listovima prosječne veličine od oko 6 cm i bijelim cvjetovima od oko 1, 5 cm veličine i plodom koji je isprva crven,  kasnije crn promjera oko 9 mm, pored te vrste postoje još i crvenoplodna aronija (lat. Aronia arbutifolia) koja raste oko četiri metra u visinu sa listovima veličine oko 8 mm i cvjetovima od oko 1 cm i plodom veličine 10 mm i ljubičastoplodna aronija (lat. Aronia prunifolia), promjeri skoro pa isti, samo je plod ljubičaste boje i veličine oko 10 mm.

Aronija se sastoji od biefenola, katehina, tanina, flavonida, antocijana, vitamina A, C, B, E, P, folne kiseline, kalijum, kalcijum, gvožđe, betakaroten, mangan, fosfor, mobliden, jod. Koristi se skoro sve, bere se u jesen. Aronija kao lijek koristi se u razne svrhe, ubrzava zarastanje rana i vrši dezinfekciju, vrši cjelokupnu detoksikaciju organizma, čak i poslije težih oblika zračenja, izloženosti ili liječenju tokom kemoterapija. Koristi se i u estetske svrhe, povećava elastičnost kože, uklanja bore, strije, fleke od sunca, kapilare, osvježava kožu. Pokazala se kao dobra u poboljšanju vida, promjenama kod rožnjače kao i kod prevencije nastanka anomalija. Aronija u narodnoj medicini pomaže u liječenju želučanih tegoba i cjelokupnog probavnog sistema, smiruje grčeve u želucu, pomaže kod čira, želučane nervoze, upale želuca kao i kod grčeva u crijevima, boli, kod proljeva i raznih crijevnih upala, poboljšava rad jetre,vrši regeneraciju, čisti, rješava masnoću, pomaže i kod težih oboljenja, kod žuči, žučne kese i kanala, žutice, pijeska i kamena u žuči. Pomaže kod problema sa krvi, poboljšava krvnu sliku, cirkulaciju, visoki krvni pritisak, vrši regulaciju masnoće u krvi, šećera, pomaže kod upaljenih i proširenih vena, poboljšava protok krvi i elastičnost vena. Takođe aronija važi kao antikancerogeno sredstvo koje ubija maligne ćelije raznih tumora kao što su tumor mozga, pluća, jetre, crijeva… i važi kao jaki antioksidans, usporava starenje organizma, ona sprečava stvaranje slobodnih radikala i anomalije zdravih stanica u ljudskom tijelu. Aronija takođe pomaže kod migrena, glavobolja, odražava mozak kao i srce, pomaže kod visokog krvnog pritiska, pomaže kod oporavka nakon srčanog ili moždanog udara, vrši regeneraciju srčanog mišića. Pomaže kod problema sa urinarnim traktom i upala prostate, poboljšava lučenje hormona, vrši regulaciju rada štitne žlijezde, hemoglobina u krvi, rada pankreasa, aronija u cjelokupnosti jača imunitet i štiti organizam od raznih infekcija i bakterijskih i virusnih.

Preporučuje se zdravoj osobi uzimati svako jutro 0,3 dl aronije.

Comments are closed.